Wie ben ik?


Ik ben Wilma Knulst, geboren in Goes in 1950. Na een opleiding en werk in de verpleging in Rotterdam heb ik in de kinderopvang en de vrouwenbeweging gewerkt. Na een opleiding HBO-Social Work heb ik als sociaal pedagogisch hulpverlener in de jeugdzorg gewerkt en daarna nog ongeveer twintig jaar bij de overheid (gemeente en provincie) als beleidsmedewerker zorg en jeugdzorg. Ik kreeg vier kinderen en woon nu al meer dan dertig jaar in Baarland in de Zak van Zuid-Beveland aan de Westerschelde, een stil en prachtig natuurgebied waar ik vaak wandel. In 2012 behaalde ik mijn diploma voor Life Coach aan de Nationale Handels Academie. Mijn passie voor wandelen combineer ik nu met het individueel coachen, met als insteek mensen hun eigen pad te laten kiezen in hun leven, werk en relaties.


In 2000 ben ik in mijn eentje vanuit Zeeland naar Santiago de Compostela gelopen. Ik wilde mijn 50e jaar op die manier markeren en tijd nemen om na te denken over mezelf en mijn leven. Ik heb een dagboek bijgehouden en dat later uitgegeven als boek (download hier). Ik geef regelmatig lezingen en (wandel)workshops over mijn ervaringen, om mensen te stimuleren ook een dergelijke tocht te ondernemen. De tocht heeft een diepere betekenis gegeven aan mijn leven en mij spiritueel gevormd. Sinds die tijd geloof ik niet meer in toeval. Ik geloof nu dat dingen in je leven niet zomaar gebeuren en dat je altijd keuzes kunt maken in hoe je ermee omgaat, welke weg je inslaat en met wie je meeloopt. Onderweg en in je leven kom je vooral jezelf tegen. Wat je meeneemt in je rugzak bepaal je zelf.


De keuzes die je onderweg op je (levens)pad maakt, hebben consequenties die je niet altijd kunt overzien. Vaak blijkt dat je uit angst onnodige ballast hebt meegenomen. Er is soms moed voor nodig om stappen te nemen en andere wegen in te slaan dan je gewend bent. Je kunt niet alles van te voren plannen. Anderen kunnen je op weg helpen maar het blijft jouw eigen pad dat je te gaan hebt. Ik kan je helpen om nieuwe wegen in te slaan door een eindje met je op te lopen, totdat je genoeg zelfvertrouwen hebt om je eigen weg (weer) te bepalen en om je eigen passie te volgen.